امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی ماشین آلات رنگرزی منسوجات

بررسی ماشین آلات رنگرزی منسوجات دسته: نساجی
بازدید: 6 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 19 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 49

گستره عظیمی‌از ماشین آلات برای انجام رنگرزی منسوجات استفاده می‌گردند و نتیجه آن انجام عمل در مراحل مختلف تولید به طور مداوم و نیمه مداوم در دسته بندیهای متفاوت است بعلاوه، ماهیت و جنس الیاف در انتخاب ماشین بكار رفته تأثیر گذار است به عنوان مثال وجود فشار بالا برای رنگرزی پولی استر در دمای بالای 100 درجه یك نیاز اساسی است البته فرایند رنگرزی می‌توا

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

1- معرفی

گستره عظیمی‌از ماشین آلات برای انجام رنگرزی منسوجات استفاده می‌گردند و نتیجه آن انجام عمل در مراحل مختلف تولید به طور مداوم و نیمه مداوم در دسته بندیهای متفاوت است. بعلاوه، ماهیت و جنس الیاف در انتخاب ماشین بكار رفته تأثیر گذار است. به عنوان مثال وجود فشار بالا برای رنگرزی پولی استر در دمای بالای 100 درجه یك نیاز اساسی است البته فرایند رنگرزی می‌تواند با آزاد نمودن الیاف و عمل SLubbing ( تارهای موازی الیاف تاب نخورده)، ماكوا پارچه و یا مراحل تولید پوشاك انجام گردد.

به علاوه الیاف مصنوعی لایه لایه جمع می‌گردد، بطوریكه لایه ها به پولیمی‌ذوب شده قبل از عمل خارج كردن اضافه می‌گردد. این لایه ها برای استفاده در این مرحله باید در دمای بالا استفاده گردند. ( حدود 150 درجه برای پول افین، 230 درجه برای پولی متر) در بعضی مواقع به طور خاص، الیاف اگر پلیك كه به صورت مرطوب بعد از عمل حرارت دادن باقی مانده اند رابرای انجام رنگرزی با گذاراندن مستقیم الیاف به ظرف رنگرزی بدون آنكه خشك شوند، بهرحال آنها بصورت متورم هستند ودر مرحله پذیرش نفوذ مولكولهای رنگ می‌باشد. رنگرزی در این مرحله از تولید به عنوان مرحله رنگرزی تولید می‌باشد. مزیت رنگرزی الیاف مصنوعی در این روشی ثابت ماندن خواص محصولات است برای اینككه رنگرزی لایه ها در شبكه پولی مری متوقف می‌گردد و مولوكورها نمی‌توانند در آب حل گردند. البته اشكال این است كه فرایند عمل رنگرزی در حجم كم و زیاد در یك سطح ثابت به آسانی انجام می‌گردد و ممكن است در صورت تغییر تقاضا با كاهش مواجه گردد.

مراحل انجام در تولید پیوسته الیافی كه رنگرزی می‌گردند در شكل 1-9 نشان داده شده است. تصمیم گیری در مرحله تولید و انجام رنگرزی بستگی به عوامل متعددی دارد، بویژه اگر در این موارد هزینه كمی‌و با توجه به ملاحضات ومد دارد.

در سالهای اخیر این امر به سویی سومق داده شده است كه مراحل نهایی رنگرزی مورد توجه است و این اگر جهت قادر ساختن تولید كنندگان به اجتناب از بیش از اندازه تولید نمودن رنگهای بی نشان و پاسخگویی سریع به سفارشات تكراری برای رنگهای معروف می‌باشد. رنگرزی پارچه به طور خاص به این منظور افزایش یافته است. پیش آمدن رنگ رزی برای الیاف كنف، كاموا و یا اقله ام پشمی‌و یا بافته شده استفاده می‌گردند.

پیشرفت به طور مداوم در ماشین آلات رنگرزی در حال گسترش است و به طور نمونه در صنعت رنگ پاسخگویی بازار و فشارهای زیست محیطی است.

ملاحضات زیست محیطی باعث تغییر در طراحی و ساخت ماشین آلات گردیده است، بویژه مصرف كمر آب و بالارفتن فرایند كنترل بوسیله تولید مداوم و نهایتاً تولیدمؤثر در اتاق رنگ.

كاربرد خیلی پائین كیلور در تولیدات باعث به حداقل رسیدن مصرف آب گردیده است كه البته مشكلات اضافی را برای رنگرزی ایجاد نموده است زیرا در حجم كم آب حل شدن رنگ و افزودنیها بالا می‌رود.

كاربرد رنگ جدید و گسترش آن بسیار ضروری است، اگر چه رنگ و افزودنیها در محیط آب در یكدیگر حل نمی‌گردند ولی می‌توان این كار را بصورت درجه بندی می‌توان انجام داد.

برای روشن شدن این موضوع مثال است كه كاربر دنبال كردن مولكولهای رنگ الیاف را در درجه خیلی پائین كیلو ی تولیدات را لازم می‌دارد.

الیاف در ابتدا در یك حلال الكترولیت قرار می‌گیرد ( سدیم كلرید یا سدیم سولفات) و سپس رنگ به آن افزوده می‌گردد. یكبار در مرحله خارج كردن به روش معمول است كه به طور كامل ماده قلیا بصورت كم كم به داخل ماشین رنگرزی برای ثابت كردن ریخته می‌گردد.

2- اصول اولیه

هدف اساسی فرایند رنگرزی انتقال مولكولهای رنگ از كیلور رنگ، الیاف در یك حالت موثر و یكنواخت است.

میزان جذب رنگ با الیاف با حركت كیلور رنگ مرتبط با آن به طور قابل توجه ای افزایش می‌یابد.

ماشین آلات رنگرزی برای انجام این انتقال در یكی از 3 روش زیر طراحی می‌گردیده‌اند.

الف: الیافی كه از طرف كیلور رنگ انتقال می‌یابند.

ب: الیافی كه در ظرف نگهداری می‌گردند و كیلور از آنها پمپ می‌گردد.

پ: الیافها و كیلور با یكدیگر به جا می‌گردند.

زمانی كه مایع از هر سطح جامد حركت می‌كند، اغلب یك لایه از مایع همجوای به سطح می‌رسد( شكل 2-9)

این لایه، لایه هیدرو دینامیك برای رنگرزی مناسب است زیرا مولكولهای رنگ باید برای رسیدن به سطح الیاف از بین این لایه نفوذ كند. لایه هیدرو دینامیك به عنوان فاصله ای از سطح الیاف تعریف شده است كه سرعت مایع در آن 99% در حالت مشابه یك لایه پراكندگی نیز تعریف شده است، این لایه نازك كه در قسمتهای رنگ الیاف به سطح 99% كیلور می باشد درك این نكته كه فرایند نفوذ رنگ كند است بسیار حائز اهمیت است و درجه آن متأثر از دما اندازه مولكول رنگ ( مولكولهای كوچك سریعتر از مولكولهای بزرگ نفوذ می كند) و غلظت می باشد.

غلظت gradiant درجه تغییر غلظت رنگ با فاصله از سطح الیاف است. در اندازه بزرگتر اختلاف در غلظت بین حلال رنگ در سطح الیاف و حجم حلال است، اندازه بزرگتر درجه انتقال رنگ است.

در رسیدن به سطح الیاف، مولكولهای رنگ جذب خوانده شد و سپس به داخل الیاف نفوذ می كنند.

3 مرحله متمایز در فرایند رنگ كاری شخص شده است،

الف: انتقال رنگ از حلال به سطح الیاف

ب: جذب رنگ در سطح الیاف

ج: نفوذ رنگ از سطح به الیاف

هر یك از این مراحل می تواند درجه كنترل می باشد ولی در عمل مرحله دوم مقایسه لحظه ای با مراحل اول و سوم است.

تأثیر مرحله سوم بستگی به خواص الیاف و رنگ استفاده شده دارد و بر روی مواد شیمیایی ظرف رنگ تا حدی تأثیر دارد مانند حركت دادن، كند كننده هاو یا الكترولیتها.

در مراحل اولیه طراحی ماشین آلات رنگرزی میزان تأثیر گذاری به دلیل به حداقل رساندن ضخامت لایه نفوذ مورد توجه قرار می گیرد چرا كه یك جریان موثر از كیلور احاطه كننده الیاف مورد نیاز است.

البته پیوسته بودن چگالی جریان سیال در تمام سطح الیاف حائز اهمیت است، چرا كه اگر سطح رنگ رزی بدست آید درجه رسیدن مولكولهای رنگ شخص خواهد شد.

ماشین آلات رنگرزی باید طوری ساخته شوند كه در برابر مواد شیمیایی و شرایط فیزیكی مقاومت داشته باشند و نه تنها به منظور رنگرزی طراحی  نگردند. البته این موارد قبل از تلاقی مواد مانند فرایندهای كم كردن اندازه، شتشو دادن و سفید كردن صورت می گیرد. برای مثال قطعات مس یا آهن فرض در معرض كیلور های سفید كننده پیروكسید هیدروژن قرار می گیرندباعث تركیب كاتالیزوری پیروكسید می گردند و رها كردن آنها سبب هجوم به الیاف گردیده و با عث افت كیفیت آن می گردد.

3- رنگ ریزی در الیاف اولیه

از مزایای مهم الیاف خام(رویهم قرارگرفته) به سهولت چرخش رنگ كیلور از الیافها است و واقعیت این است كه هم تراز نبودن هر رنگ رزی باعث مختل شدن یكنواخت عملیات چرخش می گردد.

روش سنتی معمول بكار رفته بیشتر برای پشم، كتان و یا الیاف مصنوعی و بویژه در زمان مصرف اسید رنگرزی كه خواص كمتری دارد، اعمال می گردد. با وجود این تا مرحله پشم، روند به همان صورت سالهای اخیر می باشد.

ماشین آلات قبلی برای رنگرزی دسته بندی شده ای هستند كه در ظرف هر شكل ماشین آلات هرمی شكل می باشند و در الیافی كه به سختی جمع بندی می گردند و كیلور رنگ از بین آنها در فشارهای بسیار پائین پمپ می گردد.

در ماشین آلات با ظرف هری شكل الیافی نگهداری می گردند كه در یك ظرف داخلی باقی سوراخ دار و پوشیده كه از بالا یك سرپوش سوراخ دار دارد. (شكل2-9)

كیلور به سمت بالا از الیاف انباشته شده با تأثیر گرفتن از فشار از سمت دیواره ههای هرمی در داخل ظرف حركت می نماید. جریان آن به سمت بالای صحنه ریس به پائین تا انتهای دستگاه و سپس به سمت چپ می باشد.

كیلور رنگ با بخار لوله ها در قسمت پائین خروجی ظرف دستگاه گرم می گردد.

ماشین رنگرزی هرمی شكل مشابه نیز حاوی الیاف انباشته شده بین یك انتهای سوراخ دار و سطح بالا است. در قسمت به جلو ؟؟ در ظرف محتوی الیاف و قسمت جزو بندی شده آن، كیلور رنگ از قسمت بالا به انتها چرخش می گردد در هر نوع ماشین جریان كیلور می تواند به طور مستقیم معكوس می گردد.

ترتیب گرم كردن كیلور رنگ باید طوری می باشد كه بصورت یكسان دما را دركل ماشین توزیع نهاید، البته رسیدن به آن شكل خواهد بود. فشار بخار بالا در حد متوسط گرمای معمول است كه از لوله های مارپیچی در انتهای ماشین می گذرد. لوله های مارپیچی امكان سطح بزرگی را می دهد و بنابراین گرمای موثر تغییر می كند، بنابراین اگر امكان آلودگی كیلور رنگ با فلزات سنگین از بویلر یا شبكه لوله گرفته می شود.

البته بهم پیوستن یك دریچه در خط بخاری لازم است. از لوله های مارپیچ همچنین برای خنك كردن كیلور رنگ با تنظیم مناسب دریچه های سوپاپ از بخار داخل شده از سوی بویلر به سمت آب سرد استفاده می شود.

با وجود این یك تغییر ناگهانی گرما به سرما می تواند فشار مكانیكی را به لوله ها و اتصالات وارد نماید و منجر به ترك گردد. از این رو در بعضی ماشین آلات قسمتهای خنك كننده گرم كننده مجزا هستند.

كیلور های رنگ با دمیدن بخار مستقیم به كیلور رنگ از لوله های ماپیچ سوراخ شده به درون مجزا گرم می شوند و به این ترتیب كیلور های رنگ به طور خیلی سریع شروع به گرم شدن می نمایند.

بهرحال امكان آلودگی در كیلور رنگ با یون فلزات سنگینی و افزودنیها در بخار تراكم كیلور رنگ و همچنین تغییر افزودنیها كیلور وجود دارد.

نوع دیگری از ماشین آلات بصورت جریان شعاعی است و الیاف در یك ظرف به قطر 150 سانتی متر نگهداری می گردد كه دارای قسمتهای روزنه دار و یك ستون مركزی روزنه دار می باشد و در آن الیاف بصورت تراكم شده در ظرف سطح بالا می باشند بطوریكه كیلور نمی تواند عبور نماید. كیلور از مركز به خازج از ظرف حاوی الیافها جریان پیدا می نماید. زیرا چگالی بیشتری از نوع ماشینی كه بزرگتر است از آنهایی كه دارای شكل هرمی هستند و یا از نوع ظرف هرمی هستند.

با این وجود، بویژه در مورد پشم، الیاف آسیب دیده بزرگتر می گردند و از آنجائیكه درجه كیلور بیشتری مورد نیاز است، باعص می گردد الیافها تراكم گردند و به طور فیزیكی با سمت سطح مختل شده حركت نمایند.

این شكل منجر به تسط WRonz سیستم می گردد كه در جریان كیلور به طور مداوم كنترل می گردد و در یك درجه ای مناسب برای رسیدن به سطح رنگ رزی و به حداقل رساندن آسیب الیاف نگهداری می گردد.

نخ تابیده شده بصورت كلاف و یا دسته بندی شده رنگ می گردد، كلاف رنگرزی شده اغلب بصورت نخهایی نگهداری می شود كه بصورت انباشته در طبیعت وجود دارند چرا كخه رنگرزی كلاف برای كاموای سبكتر استفاده می گردد. به عنوان نمونه، كلاف رنگرزی برای كاموای بافتنی - دستی ( پشم، نایلون، اكریل و غیره....) نخهای فرشی
( پشم، پنبه، نایلون، اكریل با غلظت بالا) و اكریل بالا برای ماشین بافندگی، رنگرزی انباشته شده برای بافت نخ تابیده( پشم، سلولز، اكریلی و پولی استر) ریسمان دوخت
( پولی متر یا هسته پولی استر، كتان) و نخهای اكریلی منظم برای ماشین بافتنی بكار می رود.

با وجود این موارد كه نمونه های كمی هستند و شرایط اكنون به معنای آن نیست كه اندازه به همان سبك است، به عنوان نمونه نخهای اكریلی با حجم بالا می تواند بصورت دسته بندی كاملاً رنگ گردند.

4- رنگرزی كلاف

این یك روش بسیار قدیمی شناخته شده در رنگرزی نخ تابیده شده است، علیرغم مزایای رنگرزی بسته های نخ و پیشرفت آن در ساخت ماشین آلات جدید، هنوز یك روش اصلی وجود دارد. این ماشین آلات رنگرزی كلافها مرتبط با ساخت ماده هستند و به راحتی كنترل می گردند و قابل اطمینان هستند. همچنین ملاحظه گردید كه رنگرزی كلاف تولید بهتری حاصل می شود و مراقبت از آن (دستی یا غیر دستی) در انواع نخهای تابیده در مرحله رنگرزی به خوبی انجام می گیرد.

با اتوماسیون صحیح و دقیق كنترل شرایط رنگرزی در درجه بالای تولید دوباره امكان پذیر است.

قابلیت تولید این ماشین آلات خوب می باشد، اگر چه در تمام آنها در مواردی از نخ تابیده شده ای كه می تواند در یك ظرف، رنگرزی گردد، كمتر از حد امكان با ماشین آلات رنگرزی دیگر شده است.

اغلب ماشین های رنگرزی سنتی كلافی از نوع هر سانگ( شكل 4-9) است كه در آن كلافها بصورت معلق از ورقهای استیل ضد زنگ افقی متصل در كیلور رنگ می باشند.

كیلور رنگ با هر یك از لوله های بخار باز یا بسته در انتهای سطح روزنه دار قرار گرفته در ماشین گرم می گردد. معمولاً كیلور از سمت پائین به بالا در ماشین آلات جریان پیدا می كند و می تواند در صورت لزوم بازگشت نماید.

جریان به سمت بالا كیلور رنگ منجر به بالا رفتن كلافها از محل اتصال خواهد شد كه باعث جلوگیری از مقاومت نخ تابیده شده می گردد و از نفوذ آن با سطح تماس جلوگیری می نماید.

با وجود این، كلافها تمایل به رویهم آمدن در سطح بالای ماشین را دارند كه می تواند مانع از یكنواخت شدن جریان كیلور از بین الیافها گردد. یك دریچه جامد بصورت گیره مانند از سطح بالای ماشین در طی رنگرزی برای جلوگیری از به جریان یافتن كلافها تابیده شده است.

برای جلوگیری از حركت كلافها، 2 اتصال ماشین برای كلافها در نظر گرفته شده و در هر یك از آنها در قسمت بالایی و انتهایی وجود دارد.

وجود این در چنین ماشین آلاتی برای ایجاد فضای اتصالات در فاصله بین كلافها ضروری است كه مانع از توقف آنها می گردد. همچنین قابلیت انقباض ایجاد نمودن برای نخ ریسمان كه با حجم بالا و قابلیت چروكی تا 25% را در زمان رنگرزی دارا است. اتصالات تا حد ویژه تنظیم می گردد، البته به طور معمول طول كلافها تولید شده در حلقه انتخاب شده متناسب ب اماشین است. معمولاً وزن كلافها به حدود 500گرم است و گرمای نواری شكل برای جلوگیری از درهم پیچیدن هر كدام از آنها به در ماشینی بسته می شود پیشرفتهای اخیر منجر به رنگرزی مدل بزرگ (جالیو) كلافها گردیده است كه در بافت نخهای فرش كاربرد می دارد و صد 100كیلوگرم نخ تابیده در آنها می باشد. این چنین كلافهای بزرگی اغلب بصورت پیچیده شده در پارچه كسباف تولیدی از پولی متر برای جلوگیری از پیچیدن به دور كیلور در زمان رنگرزی وجود دارد.

مشكلات اصلی در كار با ماشین هر سانگ بالارفتن سطح اتصالات و مشكل رسیدن به یك قالب  جریان كیلور رنگ از طی الیاف كلافها می باشد. در ماشین آلات مدرن اتصالات معمولاً V شكل هستند وجود روزنه ها باعث كاهش نشانه گذاری اتصالات می گردد.

تنظیم كلافها به طور دستی در محل اتصالات معمول است بنابراین شكل در قسمت محل قرار گیری كلاف در طی فرایند اتصال موجود می آید. چرخیدن اتصال ماشین آلات باعث بوجود آمدن حالت چرخیدن كلافها به هر اتصالات در طی عمل رنگرزی می گردد ولی این روش اكنون به ندرت انجام می گیرد.

نظریه دیگر برای به حداقل رساندن شكل نشان گذاری اتصال و بالارفتن توان ماشین است كه كیلور رنگ به قسمت بالای كلافها و سپس به قسمت پائین و از بین آنها چرخش می كند.

یك تناسب تنظیم شده از كیلور رنگ مستقیماً از بالای اتصالات وجود دارد كه باعث گردیده كلافها به سمت اتصالات بالا رود.

قیمت فایل فقط 19,500 تومان

خرید

برچسب ها : ماشین آلات رنگرزی , فرایند رنگرزی , رنگرزی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر